Стефан Китанов е удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската

...
Стефан Китанов е удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската
Коментари Харесай

ПРИЗНАНИЕ: Чарлз III награди Стефан Китанов с Ордена на Британската империя

Стефан Китанов е удостоен със званието „ Почетен член на Ордена на Британската империя “, оповестяват от „ Арт фест “. Те цитират известие на английското посолство, което разгласи в публично прессъобщение решението на крал Чарлз III да награди шефа и създателя на „ София филм фест “ за неговия извънреден принос за разпространение на английското кино в България.

„ В 30-ата година от началото на „ Рок филм фест “ и всички начинания на Дома на киното, предизвикани от устрема на Стефан Китанов да срещне киноманите с най-хубавото от безкрайния свят на киното, бе оповестена и специфичната вест за признанието, което той получава за своята дългогодишна активност – Британското посолство в София разгласи публично решението на крал Чарлз III да присъди на Стефан Китанов званието Почетен член на Ордена на Британската империя за неговите заслуги за разпространение на английското кино в България ", разясняват от „ Арт фест “.

„ Началото е сложено още в последното десетилетие на ХХ век. През 1993 и 1994 година, в партньорство с Британския съвет, в София и Лондон, се осъществят двата емблематични фестивали на кино и музика „ Рок филм фест “. През 1996 година, още веднъж взаимно с Британския съвет, Стефан Китанов показва за първи път в България цялостна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред българската аудитория.

Този специфичен фестивал - и най-важният му посетител Тери Джоунс, бе един от мотивите да се стигне до организирането и на други фестивали, в които акцент е бил постоянно английското кино, с цел да се стигне до организирането и на интернационалния кино фестивал „ София филм фест “, който през днешния ден е едно от най-важните културни събития в България, както и едно от основните кинофестивали в Централна и Източна Европа.

„ София филм фест “ продължава да показва всяка година най-новите и значими произведения от английското кино, в това число през 2023 година в главното фестивално кино - Дома на киното е показана самодейността на Британския съвет „ Пет кино лентата за свободата “. През 2014 година София получи статут на „ Град на киното “ на ЮНЕСКО и това решение значително бе повлияно от изключителната интернационална известност на „ София филм фест “, разясняват от „ Арт фест “.

Роб Диксън, дипломат на Англия, споделя: „ Много се веселя, че Негово Величество реши да отличи заслугите на господин Китанов за показване на английското кино в България в продължение на повече от 30 години.

Като основател на „ София филм фест “ през 1997 година, след извънредно сполучливите фестивали „ Рок филм фест “ (1993, 1994) и „ Монти Пайтън фест (1996), осъществени в партньорство с Британския съвет, господин Китанов има забележителен принос за развиването на културните връзки сред Обединеното кралство и България, като предлага отличните английски филми на българските фенове “.

„ Работата ми с Британския съвет в София, както и 7-месечният ми престой във Англия през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което съумях да осъществявам от 1992 година насам. Званието Почетен член на ордена на Британската империя е извънредно самопризнание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през миналите малко над 30 години. Горд съм и извънредно признателен за това самопризнание!

Използвам мотива да благодаря персонално на крал Чарлз III за високата чест, както и да го поканя при идната аудиенция в България да засади дърво в символичната гора на София Филм Фест паралелно до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното - Чарлз Чаплин ", споделя Стефан Китанов.

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги към обществото и работа, която изпъква като образец за другите хора.

Орденът на Британската империя отличава изключителни заслуги и достижения в региона на изкуството и науката, за принос към обществото отвън държавната работа и за работа с разнообразни благотворителни организации и организации, насочени към възстановяване благосъстоянието на хората.

Орденът е основан на 4 юни 1917 година от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за цивилен, по този начин и за военни заслуги.

Петте степени на Ордена в низходящ ред са Рицар или Дама на огромния кръст на Ордена на Британската империя (GBE), Рицар командор (KBE) или Дама командор на Ордена на Британската империя, (DBE), Командор на Ордена на Британската империя (CBE), Офицер на Ордена на Британската империя (OBE) и Член на Ордена на Британската империя (MBE).

Днес Орденът на Британската империя е рицарски медал на английската народна власт. Единственият аршин за присъждането му е скъп принос в необятен кръг от сфери.

Граждани на други страни също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединеното кралство и английския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят. Официалният параклис на Ордена се намира в катедралата Сейнт Пол. Неговият лозунг е „ За Бог и империята ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР